Installaties

 

 

 

  Bodenschätze (2019)
Deelname aan de 9e Höhlerbiennale in Gera (D), een ondergrondse installatie-tentoonstelling, zomer 2019, met het thema ‘Erdlicht’. Mijn bijdrage bestond uit het werk Bodenschätze (Bodemschatten), een opstelling van acht grote glazen potten, gevuld met natuurlijke pigmenten (delfstoffen), bedoeld als een ode aan de (verf-)kleuren, die dienen als grondstof voor de schilderkunst.
 
       
Doppelzimmer   Doppelzimmer (2001)
Een installatie van acht levensgrote tekeningen die de toeschouwer een gedetaille2erde blik bieden in een kamer van het fictieve Hotel Tiefenthal, ergens in Duitsland. Getekend met grafiet op papier, elke tekening meet 230 x 196 cm. Geëxposeerd in Eindhoven (2001), Gera (D) en Groningen (2002).
 
 
Verloren Paradijzen   Verloren Paradijzen (2005)
Een serie tekeningen van mensen in benarde of pijnlijke situaties: naakt en fysiek, danwel psychisch in de knel.
Opgehangen in de middeleeuwse kerk te Zuurdijk (Groningen) in de zomer van 2005.
Getekend met grafiet op papier, op doek geplakt. Diverse formaten.
 
 
Alles in Ordnung   Alles in Ordnung (2008-2011)
Een installatieproject in ontwikkeling. Een belangrijk kenmerk is dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van niet-schilderkunstige middelen en materialen. Kern van het geheel is steeds een open houten kubus van 1m³ groot, als een rationeel element in een overigens irrationeel geheel van vormen, voorwerpen en constructies waarin o.m. de identiteit van voorwerpen uit het dagelijks bestaan ter discussie wordt gesteld. Ook de thematiek van de omgang met orde en chaos speelt een rol. De uitvoering van de installatie wordt mede bepaald door de eigenschappen van de beschikbare expositieruimte.
De eerste versie werd in de zomer van 2008 tentoongesteld in een paviljoen in het Hofwiesenpark in Gera (D), de tweede in november 2008 Galerie Werfkade 16 te Hoogezand. Versie 3 (“Nachtzaal”) volgde in september 2009 in het Kunstenlab te Deventer; “Nachtzaal en Zielen” (Alles in Ordnung IV) na de zomer van 2010 in de Kunstruimte van Museum Willem van Haren te Heerenveen.
In januari 2011 was onder de titel “Revisies” de vijfde versie te zien in de Artroom van de Kunstuitleen te Den Helder. Als slot van de reeks volgde versie zes in september 2011 in het Scheltemacomplex te Leiden, met als ondertitel “Neutraal klimaat”.
 
 
Nurzu   Nur zu, nur zu! (2009)
Een bijdrage aan de 4e Höhlerbiennale te Gera (D) in de zomer van 2009, een internationale manifestatie van installatiekunst die plaatsvindt in ondergrondse voormalige bierkelders onder de oude binnenstad. “Nur zu, nur zu!” (toe maar, vooruit maar!) bestaat uit een eindeloos dubbel spoor van tientallen bontgekleurde plastic badslippers dat door het gewelf trekt. Wanhopig op weg naar niets, maar wel in opperbeste stemming.
 
 
Zielen   Zielen (2010)
Een serie sculpturale assemblages die bedoeld zijn als 'speculatieve prototypen' van de menselijke ziel. Ze zijn samengesteld uit glanzende materialen als roestvrij staal, spiegels en verchroomde keramiek. Ze worden tentoongesteld op ruwhouten tafels van 1 meter hoog. Eerste presentaties in 2010 als onderdeel van de tentoonstelling in Heerenveen (Nachtzaal en Zielen) en in het kerkje van Gera-Kaimberg, in het kader van Nimbus, het kunstpelgrimageproject rond de stad Gera. Begin 2011 maakt de serie, van inmiddels 10 beelden, prominent deel uit van de tentoonstelling Revisies in Den Helder.
 
     
Anton K   Die Wahrheit über Anton K. (2011)
Een bijdrage aan de 5e Höhlerbiennale te Gera (D) in de zomer van 2011, een internationale manifestatie van installatiekunst in ondergrondse voormalige bierkelders onder de oude binnenstad.
"Die Wahrheit über Anton K." bestaat uit een sculptuur van een mannelijke figuur in pak, met aktentas en mobiele telefoon (zonder bereik) die zijn oor te luisteren legt tegen de wand, in een wanhopige poging zich te oriënteren om een uitweg te vinden uit zijn onheilspellende situatie.
Daarnaast verschenen er een boekuitgave met dezelfde titel, als Anfang einer Novelle, en een pamflet, waarin het publiek wordt opgeroepen, uit te kijken naar de verdwenen Anton K.